Czemu taki czerwony? Złośliwi powiedzą, że ze wstydu, bo przez lata burak był nieco zapomnianym warzywem. Dziś jednak dzielnie walczy o swoje dobre imię. Jak? Zaskakuje mnogością zastosowań, zachwyca piękną barwą, jaką nadaje potrawom i oczywiście doskonałym smakiem.
Miejsce buraka w kuchni? Skojarzenia są proste: barszcz i ćwikła. Te dania często pamiętamy ze stołówek. Jedni wspominają je z rozrzewnieniem, bo przywodzą na myśl wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa. Dla innych - mogą być oznaką stołówkowej nijakości smaku. Ci drudzy powinni się do nich przekonać, przygotowując buraki w nowej, odświeżonej wersji. Przepisy na buraczane dania poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
1. Zupa – krem po królewsku
Jeśli zupa i buraki to musi być barszcz? Niekoniecznie. Możemy pokusić się o lekką ekstrawagancję i przygotować krem z buraków. Zyska on intensywny smak, jeśli buraki przesmażymy, pokrojone w kostkę. Warto krem podać w eleganckiej filiżance lub miseczce i udekorować odrobiną śmietany. Będzie wykwintnie!
Zupa krem z buraków:
Składniki:
- 400 g buraków
- 2 sztuki Rosół z kury Knorr
- 150 g ziemniaków
- 100 ml śmietany 36%
- łyżka masła
- łyżka majeranku suszonego
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
- Buraki oraz ziemniaki pokrój w kostkę i przesmaż w garnku na maśle.
- Żeby uzyskać aromatyczny bulion o bogatym smaku, warzywa zalej litrem wody i dopraw kostkami Knorr. Następnie całość zagotuj. Warzywa gotuj do miękkości i zmiksuj na gładki krem.
- Śmietanę ubij na sztywno. Gotową zupę nalej do talerzy i udekoruj odrobiną śmietany.
2. Zasmażane – idealne do mielonych
Prawie każdy z dzieciństwa ma jakąś swoją jedzeniową traumę, powstałą najczęściej na skutek… niewłaściwego doprawienia potrawy. Tak bywa z ćwikłą podawaną do drugiego dania. Nie powielajmy tego samego błędu. Buraki, nawet jeśli mają być tylko dodatkiem, zasługują na należytą atencję i właściwe przygotowanie:
Kotlety mielone z buraczkami
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego, wieprzowego
- Fix Kotlety mielone Knorr
- 40 g bułki tartej
- 2 jabłka
- 400 g buraków
- Połówka cytryny
- Cukier
- Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr
- Tłuszcz rośliny do smażenia
Sposób przygotowania:
- Przyrządź mięso mielone. Najpierw przygotuj Fix Kotlety mielone Knorr, a następnie połącz go z mięsem i wyrabiaj dokładnie rękami.
- Mięso uformuj i obtocz w bułce tartej.
- Smaż kotlety do czasu uzyskania złotego koloru. Następnie nakryj przykrywką i smaż jeszcze przez kilka minut.
- Buraki oraz jabłka obierz i zetrzyj na tarce, a następnie wyłóż na rozgrzaną patelnię. Dopraw do smaku cukrem, solą, pieprzem i skrop sokiem z połówki cytryny.
- Smaż na małym ogniu, do momentu, aż buraki będą gorące. Następnie wsyp dwie łyżki zasmażki jasnej Knorr i cały czas mieszając, smaż przez kilka minut. Tak przygotowane kotlety mielone serwuj z ziemniakami i buraczkami.
3. Upieczone doskonale
Pieczone buraki potrafią zachwycić! Ich smak jest unikalny, słodkawy, a jednocześnie wyrazisty. W takiej formie sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Doskonale komponują się z serami, np. typu blue, oraz orzechami.
Sałatka z pieczonych buraków i sera blue
Składniki:
- 4 buraki
- 200 g zielonej sałaty
- Sos sałatkowy francuski Knorr
- Kilka listków cykorii
- 150 g sera typu blue
- 100 g orzechów włoskich
- Łyżka miodu
- Ocet balsamiczny lub ocet z czerwonego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Starannie umyte buraki skrop niewielką ilością oliwy i posyp solą morską. Tak przygotowane zawiń w folię aluminiową i piecz w rozgrzanym do 170⁰ C piekarniku przez godzinę. Następnie odstaw upieczone warzywa do ostygnięcia.
- Wymieszaj intensywnie ziołowy Sos sałatkowy francuski Knorr z 3 łyżkami oliwy i niewielką ilością wody. Następnie dodaj do sosu miód i wybrany ocet.
- Buraki obierz ze skórki, pokrój w paski i wymieszaj z orzechami w misce. Następnie na talerzu wyłóż liście cykorii, a na nich mieszankę buraczano-orzechową i liście zielonej sałaty.
- Pokruszonym serem typu blue posyp wierzch sałatki. Polej całość przyrządzonym wcześniej sosem.
To nie wszystko – pieczone buraczki potrafią się odnaleźć w niezwykle wykwintnych daniach. Szef kuchni Knorr proponuje Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami – na specjalne okazje. Plasterki buraków i ogórków stworzą doskonałą bazę, na której położymy tatara. A gdy udekorujemy go kawiorem i ziołami, okaże się daniem na miarę mistrza kuchni!
Tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami
Składniki:
- Wędzona sieja
- Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr
- Cebula szalotka
- 3 małe buraki
- 2 gałązki lubczyku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Tymianek
- Świeży ogórek
- 100 ml wody
- 100 ml octu
- 100 g cukru
- 10 g czarnego kawioru
- 200 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Obierz sieję, by otrzymać samo mięso. Pokrój drobno szalotkę, jajko i zioła, dodaj je do mięsa, skrop oliwą, wymieszaj i dopraw.
- Dokładnie opłucz buraki, posyp odrobiną cukru i Przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Zalej oliwą i octem balsamicznym, aby były zanurzone. Włóż do piekarnika i piecz w 150° C przez około 2 godziny. Następnie wyjmij buraki i pokrój je w cienkie plasterki.
- Wodę z octem i cukrem zagotuj i odstaw do wystudzenia. Pokrój ogórka w cienkie plastry i marynuj w roztworze przez godzinę.
- Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażaj na niej wszystkie warzywa – oprócz rzodkiewki – przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu, wrzuć rzodkiewkę i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
- Na talerzu ułóż plastry ogórka i ziemniaki. Na wierzchu ułóż tatara. Tak przygotowaną potrawę udekoruj kawiorem i ziołami.
4. Gołąbki… w botwinie
Nie tylko bulwy buraka są jadalne. Również wystające nad ziemię liście mogą przyczynić się do stworzenia niecodziennego dania. Liście botwinki mogą pomóc stworzyć wyjątkowe gołąbki wypełnione farszem, w którym aromatyczne jesienne grzyby odegrają kluczową rolę:
Botwinka z grzybami
Składniki:
- 20 dużych liści botwinki
- Przyprawa w mini kostkach Czosnek Knorr
- 150 g grzybów mrożonych
- Biała cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- Sól i pieprz do smaku
- 30 ml oliwy do smażenia
- 100 ml wina
Sposób przygotowania:
- Umyte liście botwinki umieść na krótki czas we wrzącej wodzie.
- Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmaż na oliwie. Następnie posiekaj grzyby i dodaj je do cebuli, smażąc razem przez chwilę. Wlej 100 ml wina i gotuj całość, aż płyn odparuje.
- Składniki dopraw rozkruszoną mini kostką Knorr, która cechuje się wyjątkowo intensywnym, czosnkowym smakiem, oraz pieprzem. Dodaj bułkę tartą i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Tak przyrządzony farsz nakładaj w niewielkiej ilości na liście botwinki i zawijaj podobnie jak klasyczne gołąbki. Danie serwuj z sosem grzybowym, z ułożonymi na wierzchu liśćmi świeżych ziół.
5. Elegancja i szyk, czyli pianka z buraków
Pianka z buraków wygląda efektownie i równie dobrze smakuje. Któż przypuszczałby, że jej przyrządzenie może być takie proste? Spektakularnie prezentująca się forma może posłużyć do stworzenia wielu fantastycznych potraw:
Pianka z buraków
Składniki:
- Pół kilograma buraków
- Sos sałatkowy do mizerii Knorr
- 100 ml śmietanki 30 %
- 5 jajek
- Cytryna
- 40 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki posiekanych ziół: natki pietruszki i szczypiorku
- Łyżka masła
- Łyżka octu
- Sól
- Pieprz
- Cukier
Sposób przygotowania:
- Ugotowane na miękko buraki zalej łyżką octu i odstaw do ostygnięcia. Później je obierz i zmiel.
- Buraki, śmietankę i jajka starannie zmiksuj na gładką masę. Następnie dopraw ją solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
- Do foremek wysmarowanych masłem wlej masę buraczaną do 1/3 wysokości naczyń. Następnie przełóż je do blaszki.
- Blaszkę wypełnij wodą do połowy wysokości i wstaw ją do piekarnika, wcześniej nagrzanego do temperatury 180⁰ C. Pianki z buraków piecz przez pół godziny w sugerowanej temperaturze.
- Sos sałatkowy do mizerii, który charakteryzuje się intensywnym, ziołowym smakiem i aromatem wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. Z tak przygotowanym dressingiem podawaj gotowe pianki z buraków.
dostarczył infoWire.pl
Link do strony artykułu: https://wirtualnemedia.pl./centrum-prasowe/artykul/5-sposobow-na-jesienne-dania-z-burakami